Vizită la service înainte de ITP? Da! Iată ce să verifici

Postări recente

Se spune că paza bună trece primejdia rea, iar acest lucru se adeverește și când vine vorba de ITP. De ce să riști să fii respins la inspecția tehnică periodică? Nu mai bine faci o vizită înainte la service-ul auto pentru a vedea cu ce probleme se confruntă mașina ta? Este cel mai sigur mod prin care afli dacă vei trece sau nu la ITP.

Probabil te întrebi ce anume ar trebuie să verifici în cadrul unei service auto. Nicio problemă. Noi îți oferim în rândurile ce urmează o listă completă cu sistemele și componentele mașinii ce vor fi supuse testului în cadrul unei stații de ITP.

Ce se verifică la ITP?

 1. Discurile și plăcuțele

Acestea nu trebuie să fie deteriorate excesiv, adică să există încă material de fricțiune și bineînțeles să nu fie crăpate.

 1. Direcția

Nicio mașină nu scapă de verificarea direcției. Dacă aceasta nu este conform standardelor, vei fi respins. De asemenea, inspectorii ITP vor analiza și starea bucșelor, pivoților, dar și a capetelor de bară.

 1. Conductele de frână

Nu se admit conducte de frână cu anumite părți ruginite sau furtune de cauciuc deteriorate.

 1. Luminile

Se verifică farurile, luminile de semnalizare, luminile de poziție, cele de frână, cele de avarie, dar și cele de pe spate pentru a stabili funcționalitatea lor. Atenție! Ledurile neomologate, adică xenoanele aftermarket, sunt complet interzise.

 1. Anvelopele

Acestea trebuie să aibă aceleași dimensiuni ca cele din cartea de identitate a mașinii. De asemenea, nu trebuie să fie prea uzate atunci când te prezinți la ITP.

 1. Jantele și pneurile

Inspectorii ITP vor verifica gradul de deteriorare a acestora, dar și adâncimea benzii de rulare a pneurilor, care trebuie să fie de minim 2 mm.

 1. Parbriz

O mașină a cărei parbriz este fisurat sau crăpat, cu siguranță nu va trece la ITP.

 1. Combustibil și ulei de motor

Dacă nu ai mai fost până acum cu mașina la ITP, probabil nu știi că se testează nivelul de emisii ale mașinii. În cazul în care se depășesc limitele legale acceptate pentru noxele corespunzătoare normelor Euro ale mașinii, aceasta nu va primi undă verde la ITP.

 1. Ștergătoare

Ștergătoarele mașinii tale trebuie să fie perfect funcționale, să nu prezinte rupturi sau găuri în cauciuc.

 1. Lichidul de spălare geamuri

Lichidul de spălare al geamurilor trebuie să fie la un nivel optim atunci când te prezinți la ITP.

 1. Claxon

Acesta trebuie să fie funcțional, să poată fi utilizat normal, printr-o apăsare scurtă.

 1. Scaunele și centurile de siguranță

Centurile de siguranță vor fi verificate în detaliu. Inspectorii ITP vor analiza modul de cuplare-deblocare, dar și gradul de deteriorare al acestora. Ei vor acorda o atenție sporită în special scaunului șoferului: vor verifica dacă poate fi reglat în înălțime și poziție (în față și în spate).

 1. Luminile de avertizare de pe panoul de instrumente

Luminile de avertizare de pe panoul de instrumente trebuie să funcționeze perfect. Se va verifica dacă funcționează vitezometrul și dacă luminile se sting și se aprind în momentul în care introduci cheia în contact.

 1. Plăcuțele de înmatriculare

Acestea trebuie să fie curate și lizibile, să nu prezinte modificări, ștersături și să nu fie colorate cu markerul.

 1. Pachetul legislativ obligatoriu

În mașina ta trebuie să se regăsească trusa de prim ajutor, triunghiurile reflectorizante, stingătorul, dar și vesta reflectorizantă. Atenție la data de expirare a trusei de prim ajutor și a stingătorului. Dacă sunt expirate, nu ai unele valabile, vei fi categoric respins la ITP.

 1. Suspensiile

Suspensiile mașinii tale nu trebuie să prezinte defecte.

 1. Foliile

Nu ai voie cu folii pe suprafața vitrată a mașinii neomologate de RAR.

Acestea sunt în general lucrurile pe care le analizează inspectorii ITP. Este foarte indicat să faci o vizită la service înainte de ITP. Te duci cu lista de mai sus, iar mecanicii vor simula proba pentru mașina ta. Doar așa știi sigur dacă primești sau nu undă verde.

Ideal este să te duci la ITP cu cel puțin câteva zile înainte de expirare. Nu aștepta până în ultimul moment, mai ales dacă nu ești sigur de mașina ta. Ai nevoie de și mai multe informații cu privire la ITP? Ia legătura cu noi, iar dacă ești din Cluj, te așteptăm la ITP Bluline Cluj-Napoca.

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
Copyright ©2023 ITP BluLINE.RO