Ești din Cluj și urmează să îți faci ITP-ul? Iată tot ce trebuie să știi dinainte

Postări recente

Se apropie ziua în care trebuie să faci ITP-ul mașinii, însă nu înțelegi ce implică mai exact și de ce trebuie să îl faci? Acest articol este cu siguranță tot ce ai nevoie pentru a înțelege ce este important să cunoști despre ITP.

ITP este abrevierea de la inspecția tehnică periodică. Potrivit legii românești, pentru a putea fi menținute în circulație, atât vehiculele înmatriculate, cât și cele înregistrate, trebuie să fie supuse inspecției tehnice periodice. În rândurile ce urmează vei afla tot ce este crucial să cunoști despre ITP ca posesor de vehicul auto.

Ce este ITP-ul?

Conform articolului 1 din OG 81/2000, inspecția tehnică periodică este obligatorie pentru a pune în circulație și pentru a utiliza pe drumurile publice un vehicul înmatriculat sau înregistrat în România.

Inspecția tehnică periodică va atesta dacă starea tehnică a mașinii tale este conform cu Reglementările privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și nu numai.

Când trebuie făcut ITP-ul?

Dacă mașina ta are o vechime de cel puțin 12 ani, va trebui supusă inspecției tehnice periodice în fiecare an. Această prevedere a fost adoptată prin legea 260/2017 ce a modificat articolul 3 din OG 81/2000.

Dacă mașina ta este nouă, atunci ea va fi supusă inspecției tehnice periodice la 3 ani. De asemenea, dacă deții o mașină cu vechime între 3 și 10 ani, va trebui să te prezinți la ITP o dată la doi ani.

De ce acte ai nevoie atunci când mergi la ITP?

Dacă te prezinți la ITP Cluj sau în oricare alt județ al țării, va trebui să ai asupra ta următoarele documente:

 • cartea de identitate;
 • certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul);
 • cartea de identitate a vehiculului în original (CIV);
 • polița R.C.A. valabilă la data inspecției în original.

Nu sunt prea multe documente, însă este important să nu uiți unul dintre ele acasă pentru a putea beneficia în aceeași zi de inspecția tehnică periodică a mașinii tale.

Motive pentru care poți fi respins la ITP

Probabil te gândești cu groază la ziua în care trebuie să te prezinți pentru ITP, mai ales atunci când mașina ta începe ușor ușor să “albească”. Hai să vedem care sunt motivele pentru care inspecția ți-ar putea fi respinsă:

 • defecțiuni la sistemul de direcție;
 • defecțiuni la sistemul de frânare;
 • defecțiuni la sistemul de suspensie;
 • neconcordanțe în ceea ce privește seria șasiu sau seria motor;
 • elemente de rezistență ruginite;
 • parbriz spart sau fisurat;
 • defecțiuni ale sistemului de iluminare;
 • folii pe suprafața vitrată neomologate de RAR;
 • anvelope sau jante de dimensiuni diferite decât cele menționate în Cartea de identitate a vehiculului;
 • anvelope pe față diferite de cele de pe puntea spate.

 

Dacă mașina ți-a fost respinsă la inspecția tehnică periodică, să știi că ai la dispoziție 30 de zile pentru a repara defecțiunea.

Atenție! Îți este interzis să circuli cu vehiculului după data expirării ITP-ului din talon. Cel mai indicat este să te prezinți la ITP în Cluj sau oriunde în țară cu câteva zile înainte de expirarea acesteia.

Ce se întâmplă când îți expiră ITP-ul?

Expirarea ITP-ului duce automat la suspendarea înmatriculării vehiculului. Dacă vei conduce mașina cu înmatricularea suspendată, să știi că vei fi sancționat conform legii, cu o amendă de până la 5.800 de lei.

Tot conform legii, se va aplica și suspendarea de drept a înmatriculării mașinii pentru care inspecția tehnică periodică nu este valabilă. Dacă vei fi găsit în trafic cu o mașină al cărei ITP este expirat, pe lângă amenda menționată mai sus, îți va fi reținut certificatul de înregistrare, dar și plăcuțele cu numărul de înregistrare. Polițistul îți va elibera dovada fără drept de circulație. Nu îți va fi permis să mai circuli cu mașina în cauză și vei fi nevoit să o muți cu ajutorul unei platforme.

Reține! Suspendarea înmatriculării devine nulă atunci când remediezi motivul pentru care aceasta ți-a fost aplicată.

Acestea fiind spuse, fii mereu atent la data de expirare a ITP-ului pentru a nu avea probleme. Prezintă-te la cea mai apropiată stație de ITP din Cluj sau din orașul tău!

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
Copyright ©2023 ITP BluLINE.RO