Inspecția tehnică periodică, cunoscută sub abrevierea de ITP, este un proces esențial pentru siguranța rutieră și legalitatea mașinii tale. Nu te poți prezenta oricum la ITP, ci doar după ce te asiguri că mașina este într-o stare perfectă de funcționare. Nu știi de unde să începi? Te învățăm noi!
În primă fază, dacă pe toată perioada anului ți-ai neglijat mașina, îți va fi greu să o pui la punct fără a urma un ghid suport. În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să treci cu brio la ITP și să eviți cele mai comune cauze pentru care șoferii sunt de obicei respinși.
Cum să te pregătești de ITP în 2023?
1. Verificări prealabile simple
Începe procesul de pregătire pentru vizita la o statie ITP cu cele mai ușoare elemente. Asigură-te că deții toate actele necesare (cartea de identitate a mașinii, polița R.C.A., talonul, dar și cartea ta de identitate) și că toate sunt în termen de valabilitate.
Un lucru la fel de simplu pe care îl poți face în primă fază este să verifici presiunea roților. Aceasta trebuie să fie în limitele recomandate. Aruncă o privire și peste nivelul lichidului de răcire, dar și a uleiului și, nu în ultimul rând, peste nivelul lichidului de frână.
Asigură-te că sistemul de iluminare funcționează corect! Un sistem de iluminare cu defecte nu va trece examenul de ITP. Dacă e vorba de probleme minore, de tipul unui bec ars, să știi că le poți rezolva fără ajutor. Pentru probleme majore este recomandat să te prezinți în cadrul unui service auto.
2. Efectuează reviziile recomandate
Pentru a spori șansele de a trece la ITP, bine ar fi să îți întreții mașina în mod corect pe toată perioada anului. Totuși, dacă nu ai făcut-o până acum, iar ITP-ul te-a luat prin surprindere, verifică și efectuează schimbarea uleiului la intervalul recomandat de producător.
Nu uita de filtrele de aer și de combustibil ce trebuie înlocuite sau recondiționate, după caz, conform schemei de întreținere.
A venit momentul să efectuezi o revizie a sistemului de frânare. Verifică dacă starea lui este bună și dacă plăcuțele de frână nu sunt excesiv de uzate. Nu uita nici de sistemul de suspensie și direcție și nici de sistemul de evacuare al mașinii.
La ITP se va verifica sistemul de răcire, dar și sistemul electric, așa că e ideal să efectuezi reviziile recomandate la nivelul lor. Cât despre sistemul de emisii și evacuare al mașinii, dacă observi că există probleme la nivelul catalizatorului, rezolvă-le înainte de a te prezenta la ITP! În caz contrar, riști să fii respins!
3. Curățarea mașinii
Știm că poate părea un pas extrem de nesimnificativ în acest context, însă o mașină curată și ordonată poate lăsa o impresie pozitivă inspectorilor ITP. Așadar, înainte de a te prezenta la stația de ITP, cel mai bine treci pe la o spălătorie auto pentru a-ți spăla și aspira mașina.
4. Programează-te la ITP din timp
Chiar înainte de a începe pregătirile pentru ITP, ar fi bine să îți faci o programare la stația aleasă de tine. De ce? Pentru a evita statul la cozi interminabile, dar și pentru a fi sigur că nu depășești termenul maxim la care îl poți realiza.
Evită să lași programarea pe ultima sută de metri sau să te prezinți fără programare la o stație de ITP. S-ar putea să pierzi timp important stând la coadă și cu siguranță nu îți dorești acest lucru.
Acum e simplu și rapid să faci astfel de programări. Mai toate stațiile de ITP îți oferă posibilitatea de a te programa, așa cum ți-o oferim și noi, direct în cadrul paginii de start.
Acestea fiind spuse, iată cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a te prezenta la ITP. Nu uita că nu este recomandat să te prezinți la o stație de ITP fără o revizie auto atentă înainte, mai ales dacă ți-ai neglijat mașina pe toată perioada anului. Un mecanic auto priceput va ști la ce să fie atent pentru a-ți pregăti mașina așa cum se cuvine pentru ITP. Ai întrebări despre cum se desfășoară totul? Nu ezita să ne contactezi!