Despre ITP trebuie să știi că este acronimul pentru Inspecție Tehnică Periodică și se referă la verificarea la o anumită perioadă de timp pe care toți șoferii sunt obligați să o facă autoturismului. La ITP se verifică nivelul de poluare al autoturismului, siguranța, dar și categoria de folosință, însă despre fiecare detaliu în parte discutăm în rândurile ce urmează.
Dacă ești proaspăt posesor al unei mașini, este de la sine înțeles că nu știi exact ce înseamnă ITP, la cât timp trebuie să mergi cu mașina pentru această inspecție, dar și în ce constă. Nu-ți face griji, în cadrul acestui articol vei învăța tot ce trebuie să știi despre ITP.
La cât timp se face ITP-ul?
Conform legislației în vigoare, termenul de valabilitate al ITP-ul diferă de la o mașină la alta în funcție de mai multe criterii.
De exemplu, ITP-ul pentru mașinile noi se face o dată la 3 ani. Pentru autovehiculele cu mai puțin de 8 locuri, ITP-ul este valabil doi ani. În ceea ce privește mașinile mai vechi de 12 ani, ITP-ul este valabil doar un an de zile.
Când vine vorba despre mașinile pentru transport persoane în regim de taxi și autovehiculele cu peste 8 locuri, ITP-ul este valabil 6 luni. În cazul autovehiculelor destinate transportului de mărfuri, cu masă totală maximă de peste 3.5 tone, ITP-ul este valabil doar un an.
Motocicletele, mopedele și autovehiculele cu 3 roți sau cvadricicluri au ITP-ul valabil doi ani. Iar la autovehiculele cu cel puțin 4 roți, pentru transport mărfuri, cu o masă totală maximă sub 3.5 tone, ITP-ul este valabil un an.
Acum nu mai trebuie să pierzi timpul la cozi infernale. Îți poți face o programare online. Accesezi itpbluline.ro, stație ITP Cluj Napoca, alegi data și ora la care vrei să te prezinți la ITP, iar ulterior ești direcționat către pagina în care finalizezi programarea.
De ce acte ai nevoie la ITP?
De reținut! Dacă nu te poți prezenta la ITP, poți trimite pe altcineva cu mașina în locul tău. Important este ca persoana care se prezintă la ITP să aibă asupra sa următoarele documente:
- certificatul de înmatriculare a mașinii, adică talonul în original;
- actul de identitate al conducătorului auto în original;
- cartea de identitate a mașinii în original și securizată de R.A.R.;
- polița RCA valabilă la data inspecției auto în original.
Sunt doar 4 documente, deci este aproape imposibil să uiți unul dintre ele acasă.
Ce se verifică la ITP?
Componentele și accesoriile mașinii tale ce sunt verificate la ITP ar fi bine să le verifici și tu înainte de a te prezenta. Poate că ar fi bine să îți faci o programare la un service pentru a fi sigur că mașina este pregătită pentru ITP.
Așadar, la ITP se verifică discurile, plăcuțele, conductele de frână, direcția, anvelopele, prezența ruginii de pe anumite zone de caroserie, dar și în interior, luminile, jantele și pneurile, parbrizul, ștergătoarele, lichidul de spălare geamuri, uleiul de motor, scaunele și centurile de siguranță, claxonul, luminile de avertizare de pe panoul de instrumente, plăcuțele de înmatriculare, dar și pachetul legislativ obligatoriu.
Dacă sunt probleme minore, vei trece Inspecția Periodică Tehnică, însă dacă vorbim despre probleme majore, probleme care pun în pericol viața ta, dar și a celor din jur, vei fi respins. Ți se oferă 30 de zile la dispoziție în care să îți rezolvi problemele pentru care ai fost respins și să revii la stația ITP.
Nu uita că dacă ești din Cluj Napoca, îți poți face o programare rapidă la ITP Bluline, stație de ITP de top pe zona Clujului. În acest fel, dai uitării orele pe care erai cândva nevoit să le petreci la cozi infernale. Mai ales dacă este prima dată când te prezinți la ITP, cu siguranță nu îți dorești să pierzi jumătate de zi la coadă.
Ai nevoie de ajutor sau de mai multe informații despre stația de ITP ITPBluline? Accesează itpbluline.ro și ia legătura cu personalul. Programările sunt verificate și vei primi reminder cu ziua și ora programării pentru a fi sigur că nu uiți de ea.