Ai multe întrebări cu privire la ITP pentru care nu ai găsit încă un răspuns? S-ar putea să îl găsești în cadrul acestui articol, căci astăzi ne-am propus să oferim răspunsuri la cele mai comune întrebări cu privire la ITP.
După ce parcurgi rândurile ce urmează, cu siguranță te vei prezenta mult mai încrezător cu mașina la ITP. Așadar, ce mai așteptăm? “Ia loc” și hai să începem.
Cele mai frecvente întrebări cu privire la ITP
1. De ce acte ai nevoie la ITP?
Atunci când urmează să îți expire ITP-ul, nu e obligatoriu să te prezinți cu mașina la ITP, ca proprietar. Legal, poți ruga pe altcineva să o facă în locul tău. Trebuie doar să dețină un permis de conducere, să aibă asupra sa cartea de identitate și următoarele documente:
- certificatul de înmatriculare al mașinii, adică talonul, în original;
- polița R.C.A. valabilă la data efectuării ITP-ului;
- cartea de identitate a mașinii (CIV), în original.
2. Cât durează să faci ITP-ul?
Fie că te prezinți la noi, ITP Bluline, statie ITP Cluj, sau la oricare stație de ITP din România, tot procesul durează aproximativ 20 de minute. Bine, să nu mai vorbim despre statul la coadă, care poate dura o veșnicie. De aceea, înainte de a te prezenta la noi, te sfătuim să îți faci o programare online, în ziua și la ora aleasă de tine, totul complet gratuit.
Revenind, te întrebi de ce procesul nu poate dura mai puțin? Explicația e următoarea: softul în care se validează datele către RAR blochează automat operațiunea pentru minim 20 de minute.
3. Cum afli când îți expiră ITP-ul?
Data valabilității ITP-ului este scrisă pe certificatul de înmatriculare al mașinii, adică pe talon. O vei identifica cu ușurință.
4. Trebuie să te prezinți în județul în care este înmatriculată mașina pentru a face ITP-ul?
Nu, nu este necesar. Poți face ITP-ul oriunde pe teritoriul României, chiar și în cadrul stației noastre de ITP, căci nu se ține cont de județul în care a fost înmatriculată mașina.
5. Dacă ai făcut ITP-ul într-o altă țară membră UE, acesta este valabil în România?
Poți efectua ITP-ul în unele țări membre UE, însă asta nu înseamnă că este automat recunoscut și în România. Încă nu există o legislație unitară în toate țările membre UE cu privire la acest aspect. Din această cauză, RAR recomandă fiecărui cetățean rezident român în UE să solicite informații cu privire la recunoașterea ITP-ului direct de la autoritățile locale din țara respectivă.
Mare atenție! Dacă ITP-ul nu îți este recunoscut, s-a putea ca societatea de asigurări unde este asigurată mașina ta să refuze să te despăgubească în cazul producerii unui accident.
6. Mai poți circula cu mașina dacă ai fost respins la ITP?
Teoretic nu. Atunci când ești respins, ai la dispoziție 30 de zile pentru a remedia problemele mașinii tale și a reveni la aceeași stație ITP pentru reverificare. Deci, practic, mai poți circula încă 30 de zile, însă nu uita de scopul pentru care primești acest timp extra.
7. Ce se întâmplă dacă ți-a expirat ITP-ul de multă vreme?
Conform legii, îți este interzisă circulația cu o mașina a cărei ITP a expirat, deci, pentru a te deplasa la noi sau la oricare altă stație de ITP din țară, vei avea nevoie de o platformă de tractare.
Dacă nu ai fost sancționat de poliție pentru ITP-ul expirat, atunci îl poți efectua fără probleme.
8. ITP-ul rămâne valabil atunci când se schimbă posesorul mașinii?
Da, ITP-ul rămâne valabil la schimbarea posesorului mașinii. Pe noul certificat de înmatriculare, poliția va scrie data până la care acesta este valabil.
9. Ce amendă primești dacă circuli cu ITP-ul expirat?
Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat este o contravenție la fel de gravă precum circularea cu o mașină neînmatriculată. Cum se pedepsește? Prin reținerea certificatului de înmatriculare, adică reținerea talonului, plăcuțelor de înmatriculare, dar și prin amendă între 1.305 lei și 2.900 lei și puncte de amendă între 9 și 20.
Atenție! Atunci când ITP-ul expiră, înmatricularea se suspendă automat. Așadar, vei primi și amendă pentru conducere cu înmatricularea suspendată, valoarea totală a amenzii putând ajunge până la 5.800 de lei.
Mai mult decât atât, în situația descrisă, vei putea face ITP-ul doar la RAR.
Acestea sunt cele 9 cele mai frecvente întrebări despre ITP. Am ratat vreo una? Ia legătura cu noi și îți oferim un răspuns pe loc!